POLA STOLJEĆA LJETUJU U BIBINJAMA

POLA STOLJEĆA LJETUJU U BIBINJAMA

OBITELJ SCHULIGOI VELIKOM FEŠTOM PROSLAVILA 50 GODINA LJETOVANJA U BIBINJAMA   

Prije 50 godina, na nagovor prijatelja mladi bračni par iz Austrije Cillia i Hubert Schuligoi stigao je u Bibinje.  Dolazak u tadašnje Bibinje iz Austrije za njih je predstavljao pravi robinzonski pothvat, jer Bibinje tada nije imalo niti asfaltirane ceste.

  • Prije je Bibinje bilo malo misto, nije bilo asfaltiranih cesta, rasvjete, imali su samo jedan restoran. Ali ono što nas najviše privlači su dragi ljudi i gostoprimstvo – prisjećala se Cilli pokazujući na obitelj pok. Danice i Grge Sekule, te na našeg prevoditelja, njenog sada velikog prijatelja Jerolima Sikirića.

Zahvaljući danas već pokojnima Danici i Grgi umjesto prvotno planiranih pet dana, mladi bračni par u Bibinjama je ostao šest tjedana, a gospođa Cilli dolazi i danas u svojoj 76-oj godini života.

  • Kad bi Cilli i Hubert došli u Bibinje, kod nas bi svaki dan bila fešta. Vrtija bi se ražanj, peklo bi se prase ili janje, feštalo se uz domaće vino, baš smo uživali – priča nam Marija Karaban, rođena Sekula prisjećajući se svog djetinjstva.

Oni su nam kao dio familije – dodaje Marija pokazujući nam fotografije sa svojeg vjenčanja sa pokojnim Hubertom i gospođom Cilliom.

  • Bili su i na mome piru – uključuje se u razgovor Jagoda Sekula od koje saznajemo kako su gospođa Cilli i Hubert sa svoja dva sina i kćerkom prisustvovali svakoj svadbi u obitelji Sekula što dovoljno svjedoči ovom pola stoljeća prijateljstvu.

Danas u Bibinje ne dolaze samo ljeti, njena dva sina u Bibinjama imaju jedrilicu i dolaze barem nekoliko puta godišnje. Bibinje su zavoljela i njihova djeca koja već stvaraju nove uspomene na bibinjska lita.

Zamjenik načelnika Općine Bibinje u znak zahvalnosti obitelji Schuligoi poklonio je sliku mlade bibinjske umjetnice Tereza Kardum Kinda.

Šime Sikirić

Službeni glasnik