U OPĆINI BIBINJE ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA DRUŠTVENI CENTAR BIBINJE

Otkada postoji Društveni centar u Bibinjama, mještani imaju svoj novi dnevni boravak u kojemu mogu izraziti svoju kreativnost, saznati neke nove informacije iz svih područja života, ali se i opustiti i družiti. Naime, prije dvije godine počela je provedba europskog projekta Društveni centar Bibinje, UP.02.1.1.12.0024,  čiji je nositelj Općina Bibinje, a projektni partner Dječji vrtić „Leptirići“. Vrijednost projekta je 1.901.220,00 kuna i u potpunosti ga je financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na završnoj konferenciji ovog projekta govorili su Antonela Režan, voditeljica radionica Zdrava hrana, Domagoj Lisica, voditelj radionica Budi aktivan i Šime Sikirić, voditelj projekta.

Društveni centar smješten je u prizemlju zgrade općinske uprave, odnosno na mjestu gdje se nekada nalazila stara mjesna škola. Godinama je taj prostor bio zapušten, pa je prije početka korištenja trebalo u potpunosti obnoviti prostorije, prilagoditi ih osobama s invaliditetom, urediti sanitarni čvor te opremiti suvremenim audio-vizualnim uređajima i informatičkom opremom.

Čim su završili građevinski radovi, te prostor dobio svu potrebnu opremu, Društveni centar Bibinje odmah je postao mjesto druženja i učenja svih Bibinjaca, od onih najmlađih do građana starije životne dobi i osoba s invaliditetom. To i je bio glavni cilj projekta – uključiti u društvenu zajednicu mlade, nezaposlene, umirovljenike, osobe s invaliditetom te ih potaknuti na brojne aktivnosti za koje su do tada bili zakinuti ili slabo zainteresirani.

– Drago mi je da vidim poznata lica, lica koja su nam dolazila na radionice. Cilj je bio potaknuti naše korisnike na bolje prehrambene i životne navike. Nadam se da su svi sudionici sa svake radionice otišli sa više znanja o tome kako bi trebala izgledati njihova prehrana i da su ih naše radionice potaknule da svoje prehrambene navike promjenu na bolje i time u konačnici podignu kvalitetu svog života – rekla je Antonela Režan, mag. nutr. voditeljica radionica Zdrava hrana.

– Teme su dosta bile vezane za rehabilitaciju i za osobe koje imaju neka bolna stanja, poput bolnih leđa, bolova u vratu što je danas jako prisutno, stoga smo govorili kako vježbati u takvom stanju. Cilj svakog predavanja bio mi je ostaviti neku važnu poruku koja će pozitivno utjecati na barem jednog pojedinca i na jednu poruku koju možete ponijeti sa sobom kako bi vam život bio kvalitetniji. Ono što pamtim kako bi nakon svakog predavanja bilo puno pitanja, te bi redovno ostao više sati nakon predavanja odgovarajući na upite korisnika. Svakome bih pokušao pristupiti individualno i odgovoriti im na pitanje – rekao je Domagoj Lisica, mag. cin., koji je na projektu predvodio radionice Budi aktivan.

Na brojnim radionicama koje su do sada održane, poput „Budi svoj“, „Izrazi se“ i „Budi kreativan“,  poseban naglasak je na tome  kako pronaći posao, kako pokrenuti vlastiti izvor primanja te kako prepoznati i iskoristiti vlastite talente.

–         Svrha i cilj svih ovih radionica  je socijalno uključiti u društvenu zajednicu sve one isključene i marginalizirane skupine koje možda na neki način imaju problema pri tom socijalnom uključivanju da oni postanu punopravni članovi zajednice i da aktivno sudjeluju u životu zajednice. A kroz kreativne radionice potičemo ih da otkriju ono u čemu su dobri. Ali ono što je najbitnije da oni imaju tu sigurnost koju su dobili kroz sami Centar. Dakle, to je mjesto gdje se oni prije nisu mogli okupljati, gdje nisu mogli međusobno komunicirati, stvarati te biti kreativni i proaktivni. Ovim projektom oni su dobili to mjesto za sebe. Sve naše ciljane skupine su se dobro integrirale i u radionicama su sudjelovali vrlo aktivno, jer smo otpočetka krenuli s radionicama koje su oni upravo i željeli i koje su im potrebne u životu. Najviše zanimanja za radionice su pokazale starije osobe. Njima na neki način trebaju aktivnosti, ali i psihološka podrška. Kada ovdje dođu, kad se druže, kad imaju prigodu ostvariti sebe, oni su itekako zadovoljni – iskustvo je Vinka Livakovića, jednoga od voditelja radionica.

A da je tomu tako najbolje svjedoče tvrdnje samih sudionika radionica, poput primjera radionice pletenja. Korisnicima se osim toga sviđa i uređenost prostora.

–         Sad kad sam došla i vidila kako je sada, a kako je prije bilo, samo što se nije bilo srušilo. Ne mogu vjerovati kako je sada uređeno. Tamo di je kino-dvorana i kongresna dvorana, to je divota. Nakve katride nemaju ni u gradu, a i u ovoj drugoj prostoriji isto je jako lipo. Vode će biti više nas – i KUD i Garofulice i penzioneri. To je divota da je napravljeno za naše misto – od WC-a, hodnika, pločica, ne zna se što je lipše. Evala vam dica što ste ovo napravili i što mislite i na mlade i na starije. Zadnji put kad je bila radionica slikanja bilo je prekrasno. Evo čujem i od mojih kolegica da ćete zbog velikoga interesa bar još jednom to napraviti, zadovoljno ističu mještani starije životne dobi.

Kroz projekt se itekako mislilo i na mlađe stanovnike Bibinja – te su osmišljeni programi koji i kod njih potiču bavljenje raznim aktivnosti – od sportskih do kulturnih i zabavnih. Na jednom mjestu mogu organizirati razna društvena događanja te svoje slobodno vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način. Iako je Bibinje tek nekoliko kilometara od Zadra, glavnog urbanog središta, i mladi Bibinjci, ali i oni nešto stariji, mogu pogledati filmove bez da plaćaju skupe ulaznice u komercijalnim kino-dvoranama. Osim atraktivnih filmskih hitova, imaju prigodu pogledati filmove kvalitetne europske produkcije, koji se ionako teško probijaju u komercijalna kina. Upravo su filmske večeri privukle najviše posjetitelja, a neke projekcije morale su se zbog velikoga zanimanja i ponavljati.

–         Mislim da nam je to dosta popunilo vrijeme, a osim toga ne moramo ići u Zadar gledati filmove, nego to možemo besplatno u Društvenom centru, uglas ponavljaju mlađi Bibinjci.

I oni poput svojih starijih sumještana slažu se kako će programi koji se odvijaju u Centru pomoći u razvoju mjesta te potaknuti organizatore da i u budućnosti nude zanimljive i privlačne radionice i sadržaje.

–      Vrlo je praktično i imamo sasvim dovoljno prostora za sve vrste aktivnosti, a čak sam otkrio i neke nove za koje nisam ni znao da postoje u Bibinjama, dodaje mladi mještanin.

Osim programa i aktivnosti, zaposleni Bibinjci zadovoljni su što se gotovo sva događanja odvijaju poslijepodne ili navečer, pa i oni mogu sudjelovati u njima. U razne programe i radionice nisu uključeni samo oni kojima je projekt i namijenjen. Svoj doprinos daju i mještani koji svojim znanjima i vještinama, stečenima na fakultetima ili svom poslu, mogu besplatno pomoći i prenijeti znanja svojim sumještanima.

Društveni centar Bibinje mjesto je na kojemu se čuva i bogata tradicija i kulturna baština tog dijela Zadarske županije. Stariji i oni nešto mlađi svoje naslijeđe, domaću „besidu“, čuvaju od zaborava i prenose najmlađim naraštajima Bibinjaca.

Društveni centar zato će i ubuduće biti dom svim kreativnim žiteljima Općine Bibinje, mjesto druženja i razmjene različitih znanja i vještina, prostor druženja i sastajanja te zasigurno i lijepih uspomena.

 

 

Službeni glasnik