OBILJEŽEN DAN BIBINJSKIH BRANITELJA, DAN OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ

OBILJEŽEN DAN BIBINJSKIH BRANITELJA, DAN OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ

Svečanim podizanjem hrvatske trobojnice na brdu Križ,  polaganjem vijenaca i molitvom za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac u Bibinjama jučer je obilježen Dan bibinjskih branitelja.

Ujedno je to bilo i obilježavanje 27-godišnjišnjice zajedničke akcije hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, akcije Jaguar, u kojoj je oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja.

S tog položaja, čija je najvažnija namjera bila radarsko motrenja, Srbi su tijekom otvorenog rata 1991. topništvom  udarali po Zadru i okolici. I u razdoblju nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, nastavili su sijati smrt i paniku, među ostalim nanoseći ljudske gubitke gađanjem vozila nedužnih civila koji su prometovali magistralnom cestom.

Brdo Križ bilo je jako dobro utvrđeno i opasano gustim minskim poljima, ali zbog izoliranosti od drugih položaja, posebno činjenice da su se ljudstvo i logistika dijelom smjenjivali preko ničije zemlje, obrana jakog uporišta imala je i svojih slabih točaka. Pomno planirana akcija kodnog naziva „Operacija Jaguar“ počela je 17. svibnja presijecanjem prometne komunikacije.

U izvrsno osmišljenoj zasjedi uništena je neprijateljska smjena, kolona od pet kamiona s tenkom T-34 na čelu i oklopnim vozilom na začelju. Uporište Križ blokirano je, što je bio i plod višemjesečnog truda domicilnih branitelja, posebice iz Bibinja, koji su mjesecima pleli mrežu oko brda. Nakon uspješne petodnevne blokade predalo se 48 neprijateljskih vojnika.

Vrlo dobro pripremljenom akcijom zapovijedao je bojnik Ivan Vitanović koji je ujedno vodio mukotrpne pregovore. Neizvjesnu situaciju osobno je prekinuo ušavši u neprijateljski prostor u pratnji dvojice vojnika te pozvao neprijatelja na predaju, jamčeći mu osobnu sigurnost. Bila je to kruna uspjeha zajedničkog djelovanja pripadnika 159. brigade, ponajprije 2. bojne, te specijalne policije i združenog topništva 112., 134. i 159. brigade Hrvatske vojske.

Oslobađanjem Križa, stanovnici Zadra napokon su mogli odahnuti, dočim su pripadnici hrvatskih snaga napravili važan posao prije konačnog oslobođenja zadarskog područja u operaciji Maslenica.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo sveukupno oko 800 Bibinjaca. Svoj su život za Hrvatsku dali legendarni redarstvenik Franko Lisica te hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki

Na svečanom podizanju hrvatske zastave govor je održao Općinski načelnik Bruno Bugarija, General Hrvatske vojske Mladen Fuzul, te ratni zapovjednik bibinjske satnije Vinko Šimunić Bubanj.

Službeni glasnik