DAN OPĆINE BIBINJE; ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BIBINJE

Prigodnim programom danas je obilježen Dan općine Bibinje. Tim provodom organizirana je svečana sjednica u Društvenom domu, a okupili su se brojni uvaženi gosti; državni tajnici, saborski zastupnici, župan, dožupan, načelnici općina, direktori gradskih i županijskih tvrki, te mnogi drugi uzvanici.

Na početku sjednice pozdravila ih je predsjednica Općinskog vijeća Općine Bibinje, Marijana Kandić, a na dolasku im se zahvalio i načelnik Šime Sekula.

On se u prigodnom govoru osvrnuo na sve ono što se u Bibinjama napravilo, te na projekte koji su pred realizacijom, a takvih je uistinu puno.

“Želio bih se zahvaliti svima koji na bilo koji način doprinose razvoju našeg mjesta na svim poljima; sportskim, kulturnim i gospodarskim. Najveću zahvalu upućujem našim mještanima, hvala na podršci koju pružate meni i mojim suradnicima. Bez vas sve ovo što radimo ne bi imalo nikakvog smisla. Zahvaljujem na vjeri u bolje sutra, na kritikama i konstruktivnim prijedlozima koje uvažavamo i provodimo u djelo. Iako sam prošle godine postao načelnik, ovaj posao nije mi nepoznanica. Tako sam nastavio, završio i privodim kraju projekte koji su ranije započeti; uređenje plaže Lipauska, izgradnja dječjeg igrališta Bralići, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, te nogostupa uz marinu, izgradnja vodovodne mreže u ulicama Starine i Andrije Kačića Miočića. Ove jeseni očekuje nas dugo očekivana izgradnja kompletne vodovodne mreže u ulicama Kandići i Petra Zoranića, priveli smo kraju projekt izgradnje odvodnje i vodovodne mreže u staroj jezgri u Bibinjama, nakon čega smo popločali Trg Sri Sela i uredili pristupne ulice.” – naglasio je Sekula.

“Izgradili smo dio komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Lonići koji nije bio završen. Napravljen je kompletno novi ogradni zid na nogometnom igralištu Franka Lisice, te postavljen automatski sustav navodnjavanja. Naš dječji vrtić Leptirići dobio je novu fasadu, ulaznu nadstrešnicu, te je izvedena rekonstrukcija krovišta. No da bi život jedne zajednice bio kvalitetan, nije potrebno raditi samo na infrastrukturi, i kultura je bitan segment naše zajednice. Prošle godine obilježili smo jubilarni 40. susret klapa Raspivano Bibinje. Tim povodom uredili smo u centru Starog Sela Bigečevu kuću, interpretacijski centar u kojem smo na multimedijalni način prikazali retrospektivu ovog centralnog etno događaja. Obilježili smo europski tjedan sporta, u našem Domu kulture nastavili su se održavati brojni koncerti, a po prvi put organizirali smo Advent u Bibinjama, te je tako turistička ponuda proširena izvan ljetne sezone.” -podsjetio je načelnik Šime Sekula.

Izborili preko 2,5 milijuna kuna za unaprjeđenje rada dječjeg vrtića
“Udruge u kulturi dobile su konačno prostor za djelovanje, prostor u kojem se sada nalazimo obnovljen je europskim sredstvima. Bibinje je po prvi put dobilo multimedijalnu dvoranu u kojoj se sada održavaju brojna predavanja i filmske projekcije. Nedavno smo predstavili nastavak projekta Druga smjena – ispunjenije djetinjstvo II. za koji smo osigurali preko dva i po milijuna kuna europskih sredstava. Tim projektom ne samo da smo produžili rad vrtića do 20 sati, i roditeljima omogućili usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, već smo i zaposlili nove djelatnike, djeci su osigurani topli obroci, osiguran rad logopeda, uveden sportski glazbeni program, pored radionica stranih jezika, a naši djelatnici dobili su priliku za dodatno usavršavanje, i sve to bez podizanja cijena za roditelje. Iako smo u postojećem vrtiću osigurali jedan nadstandard, prostorije su postale premale za potrebe našeg mjesta. Stoga ćemo već ovaj tjedan aplicirati na natječaj za izgradnju novog dječjeg vrtića s jaslicama, za koji već imamo građevinsku dozvolu. Naša Općina brine i za mještane zlatne dobi. Po prvi put smo našim umirovljenicima isplatili božićnice, a za one potrebite pružili smo adekvatnu pomoć kroz projekte Zaželi i Ispunite zlatnu dob, kojima smo zaposlili šest dugotrajno nezaposlenih žena. Projekt “Zaželi” priveden je kraju, no raduje nas odluka Vlade RH da projekt projekt Zaželi 3 ide dalje.

Puno projekata je realizirano čime je svakodnevni život u našem mjestu puno ugodniji, a za budućnost Bibinja ne treba se bojati. Imamo puno planova za razvoj za koje vjerujemo da ćemo ih realizirati, a to su; uređenje komunalne luke Jaz, uređenje obalnog pojasa, ishodovanje projektne dokumentacije za novi ulaz kod nogometnog igrališta Franka Lisice, rekonstrukcija županijske ceste od spoja Babindub do rotora kod novog groblja, ishodovanje svih potrebnih dozvola i konačnog stavljanje u funkciju sportskog centra Crljenica, izgradnja projektne dokumentacije za izgradnju pješačkih staza kroz Bibinjsko polje. Ono čega se posebno moram dotaknuti je naša poslovna zona Lonići, projekt na koji svaki naš mještanin može biti ponosan. Ne samo da je osigurano na stotine radnih mjesta, nego je poslovna zona trenutno jedno od najvećih gradilišta u Zadarskoj županiji. Općina Bibinje zahvaljujući poslovnoj zoni ima stabilne prihode, a prepoznata je kao odličan partner brojnih investitorima. Ohrabreni njihovim porukama, idemo u projekt proširenja poslovne zone za još 10 hektara. Slijedi nam vrlo izazovno razdoblje u kojem ćemo krenuti s realizacijom strateških projekta, a jedan od najvažnijih je nastavak izgradnje sustava kanalizacije. Projekt je to koji mora i hoće zaživjeti u ovom mandatu jer naši mještani to zaslužuju.” – kazao je Sekula te čestitao mještanima Dan Općine Bibinje, a posebno dobitnicima godišnjih priznanja Općine Bibinje.

Državni tajnik Šime Erlić izrazio je zadovoljstvo što se konačno nakon dvije godine pandemije Covid-19 vraćamo normalnim uvjetima života.

“Zadatak svake općine je dovesti okruženje u kojem živimo na razinu privlačnog, društveno ugodnog prostora, mjesta za život i rad, da se općina razvija i raste, a to se u Bibinjama ostvaruje. Bibinje se razvijaju dobro, i služe na ponos Županiji, ali su kao općina primjer ostalima na razini cijele Hrvatske, to odgovorno tvrdim.” – kazao je Elić i dodao kako jento velik uspjeh za Bibinje.

Erlić: Bibinje može biti primjer ostalima!
“Kad sagledamo realno, Bibinje je Općina koja ima 4.000 stanovnika koja među rijetkima ima kontinuirani porast broja stanovnika od rata pa na ovamo i ima demografski potencijal, prevladava mlađe i radno stanovništvo. Radi se cijeli niz javnih i infrastrukturnih projekata, a istaknuo bih poslovnu zonu Lonići. Sve to ne dolazi samo od sebe, potreban je kontinuirani rad. Pohvalio bih projekte s kojima se dobivaju sredstava iz EU fondova koji su postali ključni u financiranju svih javnih investicija.” – kazao je Erlić.

Župan Božidar Longin čestitao je općinskog vodstvu na ostvarenim uspjesima, te naglasio da je, osim ranije navedenih projekata, koji je spomenuo načelnik Sekula, važno spomenuti projekt aglomeracije Bibinje – Sukošan.

“Kad je riječ o aglomeraciji, onda gledamo što ćemo ostaviti našoj djeci i unucima, a to je čisto more i priroda, što je vrlo bitno kad je u pitanju turizam i općenito gospodarstvo. Aglomeracija Bibinje-Sukošan se dobro razvija i svi je potičemo. Drugi važan projekt koji smo obećali u kampanji i iza kojega stojimo, a radi se projektna dokumentacija, to je lučica u Bibinjama, koja će prerasti okvire lučice i zasigurno biti jedna prava marina.” – kazao je Longin.

Longin čestitao načelniku Sekuli na ostvarenim rezultatima.


“Raduje me kad dođem u Bibinje što je iz godine u godinu sve veći natalitet, dajemo sve više poticaja za novorođenčad, kojih je ove godine bilo 60, a nadam se da će iduće godine biti i više. S time bih završio izlaganje, čestitao bih svima i poželio puno zdravlja, i na valu jednog optimizma i dobre sezone koja je pred nama, želim da se opet vidimo dogodine s novim projektima.” – poručio je župan Longin.

Saborska zastupnica Grozdana Perić čestitala je svima Dan općine i pohvalila Općinsko vodstvo.

“Nadam se da ćete ustrajati u ovim projektima i želim vam svako dobro i iskrene čestitke.” – naglasila je.

Godišnja priznanja ove godine dobila su tri laureata: priznanje za životno djelo Šime Šimunić, a grb Herbert Guttenbraunner i zahvalnicu Walter Perkounig.

 

Šimi Šimuniću nagrada za životno djelo.
Utemeljitelj susreta klapa Raspivano Bibinje Šime Šimunić dobio je nagradu za životno djelo za dugogodišnje svestrano zalaganje i doprinos u razvoju kulturnog života Općine Bibinje.

Grb Općine pripao je Herbertu Guttenbrunneru u znak zahvalnosti za plemenitost prema žiteljima Bibinja u vrijeme Domovinskog rata, a općinsku zahvalnicu je zaslužio Walter Perkounig i to za medijsku promidžbu humanitarne akcije Bibinje 1992.

U ime nagrađenih nazočnima se obratio Šime Šimunić.

“Darove i sposobnosti koje mi je dragi Bog dao od rane mladosti ugradio sam u napredak svog mjesta. Zalagao sam se da se glas o Bibinjama čuje ne samo po zločestim napisima, kako je nekad bilo, nego kao o dobrom mjestu, koje napreduje, mjestu koje je puno domoljuba, rodoljuba, vjernika… Stoga pozivam mlade da i oni svojim telantima pomognu svome mjestu. U ime nagrađenih i u svoje osobno ime – od srca vam hvala. Hvala što ste znali prepoznati i moje djelovanje i nagraditi me na ovaj način, ovom nagradom, koja dolazi pri kraju života, ona se ne može ponoviti. Ovo je zadnja nagrada, zadnja pod navodnicima, jer ja se ne predajem, bit ću i dalje aktivan koliko mi to zdravlje bude dozvolilo. Hvala svima nazočnima što su se odazvali ovome skupu, ovom velikom danu za naše mjesto. Hvala našem mladom načelniku, imenjaku Šimi, i gospođi predsjednici Općinskog vijeća, što su znali prepoznati neke dobre stvari, neka dobra djela, što je Šime Šimunić Kitov napravio za svoje mjesto.”

U glazbenom dijelu programa nastupili su Ivica Sikirić Ićo i klapa Bibinje, a nekoliko recitacija izveo je poznati pjesnik Ante Sikirić.

Foto: Leo Banić

Tekst: Valentina Fuzul kalelargainfo.hr

 

Predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić otvorila je svečanu sjednicu

Službeni glasnik