PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG MASTERPLANA PROMETNE STRATEGIJE SJEVERNE DALMACIJE; JAVNO IZLAGANJE BIBINJCI ŽELE ŽELJEZNICU IZVAN MJESTA

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG MASTERPLANA PROMETNE STRATEGIJE SJEVERNE DALMACIJE; JAVNO IZLAGANJE BIBINJCI ŽELE ŽELJEZNICU IZVAN MJESTA

Tekst i fotografije vlasništvo su Zadarskog lista.

Autor: Anamarija Bilan
Prezenteri plana pojasnili su kako masterplan tek daje mogućnosti kako riješiti pojedine probleme, koji se potom određenim planovima i dokumentima detaljnije rješavaju. Isto tako, naglasili su, masterplan ne isključuje neke druge mogućnosti koje nisu navedene u njemu

U Gradskoj vijećnici danas je održano javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrta prijedloga Prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija. Unatoč činjenici da je ovo riječ o strateškom dokumentu koji će služiti kao temelj za sva nadolazeća ulaganja u prometnu infrastrukturu, na izlaganju se pojavilo malo ljudi.

– Javna rasprava traje od 13. prosinca te će trajati do 9. siječnja, tijekom kojih će se građani moći očitovati, te dati primjedbe, mišljenja i slično na ova dva dokumenta koji su u biti osnova za neki dugoročni održivi prometni razvoj u Zadarskoj županiji i Zadru. Ovo je jedan iznimno bitan strateški dokument koji će definirati sve buduće intervencije u prometu, pojasnio je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata.

Pruga i čvrsta veza kopno – otok Ugljan
Nacrt prijedloga i studija su, dakle, trenutno na javnom uvidu, nakon čega bi se sve primjedbe ili prijedlozi građana trebali sagledati te dokument trebao dobiti svoj konačan izgled. Potom ova dva dokumenta idu na Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu na usvajanje te bi potom trebali stupiti na snagu. Trajanje ovoga plana predviđeno je za do 2040. godine, tijekom kojega će se sustavno održavati.

Na održavanju masterplana radit će općine, gradovi, županija te prijevoznici.

Na predstavljanju su bili zainteresirani iz Općine Bibinje, koji su se jedini javili s pitanjima i prijedlozima vezanima uz željezničku prugu u Bibinjama.

– U planu stoji kako će se identificirati problemi te rehabilitirati željeznička pruga u Bibinjama. Znači li ovo da će se postojeća pruga koja ide kroz mjesto obnoviti? Jeste li dobili naše primjedbe na to, jer mi želimo da se pruga izmjesti iz mjesta. Naime, i prema prostornom planu predviđeno je građenje zaobilaznice za prugu, kazao je Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća Bibinja.

Prezenteri plana pojasnili su kako masterplan tek daje mogućnosti kako riješiti pojedine probleme, koji se potom određenim planovima i dokumentima detaljnije rješavaju. Isto tako, naglasili su, masterplan ne isključuje neke druge mogućnosti koje nisu navedene u njemu. U masterplanu se tako prepoznaje i potreba čvrste veze kopno – otok Ugljan. Na pitanje znači li ovo most ili tunel, te hoće li biti do otoka Ugljana ili Pašmana, odgovorili su kako plan samo prepoznaje taj problem te predviđa da će se to morati graditi, odnosno daje mogućnost gradnje čvrste veze otoka s kopnom.

Procedura
Iz Grada Zadra javljaju kako će se javni uvid u Stratešku studiju i Nacrt prijedloga masterplana moći izvršiti u razdoblju trajanja javne rasprave, svakim radnim danom od 9 do 15 sati, u prostorijama Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra na Narodnom trgu. Osim toga, sažetak Strateške studije, Strateška studija i Nacrt prijedloga masterplana dostupni su i na internetskim stranicama tako da svi zainteresirani mogu pogledati o čemu se radi. Za vrijeme trajanja rasprave, prijedlozi i primjedbe na Stratešku studiju i Nacrt prijedloga masterplana dostavljaju se, zaključno s danom završetka javne rasprave, na slijedeće načine: upisivanjem u knjigu primjedbi, koja će biti izložena na mjestu javnog uvida, dostavom na e-mail adresu: eufondovi@grad-zadar.hr s naznakom “Javna rasprava o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija” ili s naznakom “Javna rasprava o nacrtu prijedloga Prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija”.

Planiranje učinkovitog i održivog prometnog sustava
Inače, Masterplan funkcionalne regije Sjeverna Dalmacije omogućit će planiranje učinkovitog i održivog prometnog sustava u skladu s europskim i nacionalnim strategijama i planovima. Projekt “Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija” odobren je za sufinaciranje u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je ugovor između Grada Zadra, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan 19.04.2017. Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 4.010.000 kuna, od čega 3.408.500 kuna predstavlja sredstva Kohezijskog fonda, a 601.500 kuna nacionalni doprinos. Grad Zadar, kao nositelj, projekt provodi u suradnji s Zadarskom županijom, koja sudjeluje u projektu kao partner.

Autor: Anamarija Bilan, fotograf: Marin Gospić Tekst se može pronaći na stranicama Zadarskog lista na linku , te u tiskanom izdanju ZL.

Službeni glasnik