PD BABULJ ORGANIZIRA IZLET NA POŠTAK

PD BABULJ ORGANIZIRA IZLET NA POŠTAK

U sklopu programa Dani Općine 2017, Planinarsko društvo “Babulj” Bibinje  organizira jednodnevni izlet na Poštak u nedjelju, 14. svibnja, 2017.

Osiguran je besplatan autobus iz Bibinja. Sve informacije mogu se dobiti na broj mobitela 091 452 33 40.

Poštak je lijep razgledan vrh s tri krševite glavice. Najviša točka je mala zaravan, u čijoj se blizini padina počinje naglo obrušavati na sjeverozapadnu stranu. Na brojnim kartama Poštak je označen imenom Kečina kosa, no među planinarima prevladao je naziv Poštak. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Iz daljine se posebno ističe po strmoj, gotovo odsječenoj padini ispod vrha. Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara. Geolozi objašnjavaju njegov postanak eolskom erozijom, tvrdeći da je bura izbrusila kamen noseći oštra zrnca dolomitnog pijeska, a ostali su samo tvrđi dijelovi stijene.

Poštak 1425 m. (Po nekim izvorima), dobio je ime u vrijeme kada se u podnožju planine razmjenjivala pošta na granici između Austro – Ugarske i Turske, (drugo ime koje se susreće u starim kartama – Kečina kosa). Poštak se  izdiže iznad rijeke Zrmanje sa prepoznatljivom strmo odsječenom padinom ispod vrha. Gledano sa državne ceste D1 vrh je vrlo  impresivan i mami da se na njega popnete. Nalazi se na tromeđi između Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Planinarski je vrlo zanimljiv, pa je iz tog razloga često odredište mnogih planinara. Zanimljiv je zbog svojih širokih vidika neometanih u svim smjerovima. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha, na 1150 m nadmorske visine. Tu se posebno ističe kamena skulptura – kod planinara poznata kao gljiva ili „Glava svemirca – Marsovca“. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja.

 

Službeni glasnik