ODRŽAN PRVI BIBINJSKI PLET

ODRŽAN PRVI BIBINJSKI PLET

U BIBINJAMA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI

Uz prekrasan zalazak sunca na bibinjskim Talinama, zajedno s 54 zemlje na svijetu, Bibinjke i Bibinjci odlučili su priključiti se globalnoj akciji Svjetskog dana pletenja u javnosti. Cilj obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti je promoviranje ove tradicijske vještine duboko ukorijenjene u hrvatsku kulturnu baštinu, te promoviranje pletenja kao razbibrige i jedne od aktivnosti namijenjene suzbijanju stresa.

˝Bibinjski plet nosile su naše stare babe priko cili svojih kosti i priko cile svoje robe koju su imale, priko fuštana i bljuze, `ka što je sad kapot tako su one nosile taj Plet kad bi bilo ledeno. Uvik bi i u kući kad bi sidile uz špaker imale to priko sebe. Tako je moja Baba kako je sidila kraj špakera, malo se  naslonila na špaker da ugrije kosta i evo malo joj se plet prisvedija˝ (izgorio op.a.) – Ispričala nam je Branka Fuzul, Lugarićeva unuka, danas udana Brljević, pokazujući nam na malo izgoren stari Bibinjski plet, ne krijući oduševljenost ovom manifestacijom.

Triba se ta tradicija vratiti, da naša i dica i naraštaji ostanu uz to. Nadan se da će se manifestacija održati i idućih godina – dodaje Branka

Svjetski dan pletenja u javnosti u Bibinjama inicirale su gospođe koje nisu Bibinjke ali su zaljubljene u ovo mjesto –  Linda Henderson i Željka Leskovac.

Prekrasna manifestacija, koja je za sve i svakoga tko plete, tko se želi zabaviti, naučiti nešto novo, možda i ja naučim više hrvatskih riječi, jer na kraju sam bila previše zauzeta brbljajući da vidim što je to Bibinjski plet – našalila se Linda.

Bibinjski plet izgleda apsolutno prekrasno, izgleda teško za napraviti, no izgleda tako toplo da sam poželjela odmah ga staviti oko mojih ramena. Nažalost nisam ga stigla pogledati pobliže kako bih naučila kako se on plete, možda dogodine naučim kako izraditi Bibinjski plet  – rekla nam je izuzetno simpatična gospođa Linda Henderson, koja se sa svojim mužem doselila u Bibinje iz daleke Škotske. Svojim su humorom i neopterećenošću osvojili sve Bibinjce koji su ih primili kao svoje.

Iz Zagreba u Bibinje stigla je Željka Leskovac, koja je pokazala kako oni ˝kukičaju˝ i štrikaju u Zagrebu.

Zaista mi je drago da se Bibinjski plet održao, i ponosna sam što se Bibinje uključilo u jednu takvu međunarodnu manifestaciju i na taj način doprinijelo jednom pokretu koji se sada širi svijetom, pokret koji sada ima potpuno novu dimenziju nego prije kada su naše bake plele. Danas kada smo svi na mobitelima i pred ekranima, pomalo udaljeni jedni od drugih, pletenje je način da se međusobno družimo i povežemo – kazala je Željka Leskovac.

Bibinjski plet mi je prekrasan, to je zapravo šal koji su Bibinjke plele godinama, to je duplo pleteni materijal koji je vrlo gust, koji ima poseban uzorak, star je puno puno godina, prema tome već davnih dana su Bibinjke znale kako treba plesti i kako raditi majstorska djela – dodala je Željka.

Osim Bibinjskog pleta, Bibinjke su pokazale šalove, papučice, čarape, posteljinu, lutke i brojne druge rukotvorine. Na kraju kako to obično biva u Bibinjama sve je završilo pjesmom. Veseli Bibinjci uveličali su ovu malu manifestaciju koja je bila uvertira za neka nova buduća druženja.

Šime Sikirić

Službeni glasnik