OBAVIJEST MJEŠTANIMA; ODGOVOR DRŽAVNOG INSPEKTORATA NA PRIJAVU OPĆINE BIBINJE O ŠIRENJU NEUGODNOG MIRISA NA PODRUČJU BIBINJA

OBAVIJEST O ZATVARANJU DIJELA ULICE TALINE ZBOG PROSLAVE DANA VELIKE GOSPE I FEŠTE SV. ROKA

Poštovani,

 

U svezi predstavke koju ste podnijeli ovom tijelu, a u kojoj ukazujete na širenje neugodnih mirisa prilikom pretakanja goriva sa broda u spremnike dana 4. listopada 2019. godine izvješćujem Vas da je dana 11. listopada 2019. obavljen inspekcijski nadzor od strane inspektorice zaštite okoliša zadarske ispostave Državnog inspektorata na lokaciji terminala za skladištenje tekućih tereta u lučko – industrijskoj zoni Gaženica u Zadru u kojem djelatnost obavlja trgovačko društvo Kepol-terminal d.o.o. Zadar.

 

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako je u kasnim poslijepodnevnim satima dana 4. listopada 2019. godine s terminala za pretovar tekućih tereta u teretnoj luci Gaženica s broda MT Santa Martina nadzemnim cjevovodom iskrcan teret – dizel gorivo u četiri spremnika Kepol-terminala d.o.o. u ukupnoj količini od 2.921 tonu.

 

Do prekida u poslovanju ovog trgovačkog društva došlo je prije 7 godina te je ovo prvo skladištenje robe od 2012. godine.

 

Također je utvrđeno da kontrolirano trgovačko društvo posjeduje važeću dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za skladištenje i pretovar naftnih derivata, da je dokumentacija za prekrcaj tekućih tereta sa broda u spremnike uredna, da je čišćenje cjevovoda uredno izvršeno te da je izvješće o stanju i sigurnosti cjevovoda i spremnika uredno.

 

Na dan inspekcijskog nadzora obilaskom lokacije osjetio se miris karakterističan za uskladišteno gorivo samo u neposrednoj blizini spremnika. U trenutku nadzora inspektorica zaštite okoliša nije utvrdila povrede propisa iz svoje nadležnosti.

 

Molim Vas da nas kontaktirate ukoliko o istome budete imali novih saznanja te Vam u svezi svih upita stojimo na raspolaganju.

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

Područni ured Split

Ispostava Zadar

Ivana Mažuranića 30

23 000 Zadar

PO  OVLAŠTENJU  GLAVNOG 

DRŽAVNOG  INSPEKTORA

 

Iva Dunatov, dipl. ing.

Koordinator u Ispostavi Zadar

 

  +385 23 309 851, +385 91 503 3734

 + 385 23 251 383

iva.dunatov@mingo.hr

Službeni glasnik