BIBINJSKI PLET U BIBINJAMA, TREĆU GODINU ZA REDOM OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI

BIBINJSKI PLET U BIBINJAMA, TREĆU GODINU ZA REDOM OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI

Na bibinjskim Talinama, Bibnjke i Bibinjci odlučili su priključiti se akciji Svjetskog dana pletenja u javnosti. Ove godine bili su jedini u Hrvatskoj, te tako ovo malo mjesto stavili na listu među 440 gradova u svijetu. Cilj im je bio pokazati svojim mladima ali i gostima što je to Bibinjski plet.
– Bibinjski plet nosile su naše stare babe priko kosti, uvik kad bi bilo ledeno i obavezno u crkvu, jedan bi uvik za u crkvu imale i jedan za po kući. Ja inače pleten tako da je meni to opuštanje – Ispričala nam je Branka Fuzul, udana Brljević.
Svjetski dan pletenja u javnosti u Bibinjama inicirale su gospođe koje nisu Bibinjke ali su zaljubljene u ovo mjesto – Linda Henderson koja se sa suprogom prije 12 godina preselila u Bibinje i Željka Leskovac koja sa svojim suprugom i sinom preko deset godina živi na relaciji Zagreb – Bibinje.
– Prekrasna manifestacija, drago mi je da su nam se ljudi pridružili i drago mi je da ove godine ova manifestacija ima humanitarni karakter – rekla nam je izuzetno simpatična gospođa Linda Henderson.
Bibinjke su ove godine priključile se i akciji Knit a Square (Kampanja Knit a Square Croatia) u Hrvatskoj. Radi se o humanitarnom štrikanju i heklanju za djecu Afrike.
– Mi radimo kvadrate 20x20cm koji se u Južnoafričkoj Republici spajaju u dekice za napuštenu djecu oboljelu od AIDS-a. Izrađuju se i kape, a i igračke. Humanitarnu akciju pokrenula je Andreja Jagačić iz Varaždina. Mi pošaljemo kvadratiće njoj u Varaždin a ona u Afriku – rekla nam je Željka Leskovac koja se u Bibinje doselila iz Zagreba.
Osim Bibinjskog pleta, na Talinama moglo su se pogledati i kape, šalov, čarape, lutke brojne druge rukotvorine. Bibinjke će se nastaviti družiti tijekom jeseni i zime, te najavljuju edukaciju pletenja ove jeseni u Lucinoj butigi. Ovom manifestacijom žele promicati dobrobiti pletenja, heklanja i štrikanja za svakog pojedinca. Kada se spoje, ručni rad i humanitarno djelovanje, ispunjenje i dobar osjećaj su zagarantirani.

Službeni glasnik